Puheterapia

Puheterapialla kuntoutetaan puheen, kielen, kommunikoinnin ja äänen häiriöitä sekä syömiseen ja nielemiseen liittyviä vaikeuksia. Myös puhetta tukevien ja korvaavien kommunikointikeinojen, kuten kuvien, tukiviittomien, kommunikointikansion ja kommunikointilaitteen käytön harjoittelu kuuluu puheterapiaan. Puheterapian tavoitteena on parantaa asiakkaan arjen toiminta- ja kommunikointikykyä eri elämänvaiheissa. Puheterapiaan kuuluu arviointi, kuntoutuksen suunnittelu, kuntoutus ja lähiympäristön ohjaus.

Lähetteen puheterapiaan voi saada terveyskeskuksesta, keskussairaalasta tai erityishuoltopiiristä. Puheterapian kustantaa usein Kela, kaupunki, kunta, vakuutusyhtiö tai asiakas itse. 

Kelan kuntoutus

Kelan kuntoutus on Kelan rahoittamaa ja asiakkaalle maksutonta. Puheterapeuttinen kuntoutus sisältää yksilölliset kuntoutuskäynnit ja lähiympäristöjen ohjauksen sekä mahdollisuuden osallistua moniammatilliseen yhteistyöhön verkostokäynneillä ja toisen kuntouttavan terapeutin kanssa yhteistyökäynnillä. Tietoa Kelan etuuksista, kuten puheterapeuttisesta kuntouksesta, matkakorvauksista ja vammaisetuuksista löytyy Kelan sivuilta

https://www.kela.fi/vammaistuki-lapselle

https://www.kela.fi/matkat

https://www.kela.fi/palvelu-ja-asiointipisteet

https://www.kela.fi/palvelunumerot

Käy tutustumassa Kelan sivuihin ja tarvittaessa ota yhteyttä oman alueesi palvelupisteeseen, jotta saat ajantasaista tietoa Kelan palveluista.